Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 09-03-2015

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


1.  Νομοθετική ρύθμιση για μόνιμη προστασία της 1ης κατοικίας,είτε για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία,είτε για χρέη προς τράπεζες,με τις εξής προυποθέσεις
α) Η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
β) Εναλλακτικά επειδή οι αντικειμενικές αξίες αυξομειώνονται,λόγω των εκάστοτε οικονομικών συνθηκών που ισχύουν στην αγορά,να ορίζεται ανώτατο όριο τα 200 m2.
2.  Με νομοθετική ρύθμιση να προστατεύεται από πλειστηριασμό και κάθε άλλο μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης,κάθε μικρομεσαία επιχείρηση με τις εξής προυποθέσεις
α) Εφόσον η επιχείρηση αυτή αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για τον ιδιοκτήτη της και την οικογένεια του.
β) Ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ
γ) Η προστασία να ισχύει και για κάθε περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης,το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία της.
δ) Ειδικά εως ότου τεθούν ξεκάθαρα,όλα τα νομοσχέδια για ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες,δημόσιο,και ασφαλιστικά ταμεία,να ισχύει οριζόντια προστασία από κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης,όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,ανεξαρτήτως εαν εμπίπτουν στις 3 προαναφερόμενες προυποθέσεις.
3.   Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο με 233 δις έως σήμερα και ψηφίστηκαν από την βουλή αυτά τα χρόνια αντίστοιχοι νόμοι που υποχρεώνουν τις τράπεζες να διαθέσουν τα χρήματα αυτά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε στεγαστικά δάνεια.Οι τράπεζες κράτησαν παρανόμως και σκανδαλωδώς όλα αυτά τα χρήματα για τη διάσωσή τους.Η συνολική χρηματηστιριακή τους αξία κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ,το 2009, ήταν περίπου 4 δις.Απαιτούμε από την Ελληνική δικαιοσύνη την εφαρμογή των παραπάνω νόμων και την ταυτόχρονη διαγραφή αλλά και κάλυψη των χρεών που έχουν δημιουργηθεί σε εφορία,ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Χρέη που δημιουργήθηκαν από την παράνομη κατάχρηση των χρημάτων του ελληνικού δημοσίου,του ελληνικού λαού.Κατάχρηση που έγινε από τις τράπεζες σε συνεργασία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις..
4.  Πέραν όμως οποιασδήποτε ρύθμισης,είτε για χρέη προς το δημόσιο,είτε προς τράπεζες,πρέπει να πάμε επιτέλους σε μορφές σεισάχθειας ως εξής
α) Σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν κανένα εισόδημα,να διαγραφούν όλα τους τα χρέη,δίνοντας τους ανάσα,και επιτρέπωντας τους να ζήσουν αξιοπρεπώς το υπόλοιπο της ζωής τους.
β) Όσοι βρίσκονται κάτω από το καθορισμένο όριο της φτώχειας,να απαλαγούν από το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής τους (80-90%),με αναστολή κάθε μέτρου αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον τους.Το υπόλοιπο της οφειλής τους να μετατεθεί για ρύθμιση στο μέλλον,εφόσον αποκατασταθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα τα εισοδήματα τους.
γ) Για όλους τους υπόλοιπους,με βάση κλίμακες εισοδημάτων,να γίνει κούρεμα των οφειλών από 20% για τα υψηλότερα εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια, 50% για εισοδήματα εως 30.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια, και 70% για εισοδήματα εως 15.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια,διότι όλοι μας κατά πλειοψηφία έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση σε συντριπτικά ποσοστά.Τα υπόλοιπα των οφειλών να ρυθμισθούν σε βάθος χρόνου δίνοντας ανάσα για επανέναρξη της πραγματικής οικονομίας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

1.   Επιστροφή των αποθεματικών όλων των ταμείων,και διασφάλιση με νομοθετική ρύθμιση ακόμα και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,όλων των αποθεματικών και όλων των ταμείων.Τιμωρία των ενόχων που καταχράστηκαν το αίμα του ασφαλιζόμενου.
2.   Οι εισφορές να είναι με βάση το πραγματικό εισόδημα του ασφαλισμένου.
3.   Αποποινικοποίηση για τις οφειλές όλων των ταμείων (σε όσα προβλέπεται).
4.   Αφαίρεση κάθε ποσού και προσαύξησης,για τον κλάδο υγείας,από το σύνολο της οφειλής,για όσο διάστημα δεν κατέβαλε εισφορές ο ασφαλιζόμενος,και φυσικά δεν του παρέχονταν καμμία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
5.   Επιλογή ελεύθερα ασφαλιστικής κατηγορίας αλλά και ταμείου (δημόσιου ή ιδιωτικού),όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
6.     Η προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των βασικών για την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια αγαθών της ενέργειας,του νερού,της υγείας,της στέγασης,της παιδείας και της ασφάλισης,για κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας,καθώς και η εξασφάλιση της ισόμετρης και ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά.


Σημείωση
Όλες οι πιο πάνω προτάσεις,αποτελούν την κατά πλειοψηφία έγκριση των μελών του Σωματείου «Δικαίωμα στη Ζωή» .
Σε κάθε περίπτωση,οι τελικές προσθήκες ή διορθώσεις θα γίνουν την Δευτέρα 16-03-2015 και ωρα 19.00 στα γραφεία της Β ΕΛΜΕ,όπως επίσης συναποφασίσθηκε από την συνέλευση μας.

Ως εκ τούτου η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη,ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα (προτάσεις) που θα υποβάλουμε προς το Συντονιστικό Κινημάτων και Συλλογικοτήτων Δυτικής Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου