Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Τι ισχύει πλέον για τους πλειστηριασμούς





Τι ισχύει πλέον για τους πλειστηριασμούς

·         Από τις 21/2/18 καταργούνται οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία και γίνονται μόνο ηλεκτρονικοί, κάθε Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή, από 10.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. και 2.00 μ.μ. έως 6.00 μ.μ. όσον αφορά Τράπεζες και ιδιώτες.

·         Από την 1/5/18 ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη σε ΕΦΟΡΙΑ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΕΚΟ, Δήμους, Εταιρείες Κοινοχρήστων από 500 € και άνω.

·         Το Δημόσιο μετά από χιλιάδες κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων, περνά τώρα στον πλειστηριασμό της λαϊκής περιουσίας.

·         Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός μπορεί να γίνεται από κάθε πιστοποιημένο συμβολαιογράφο ή έστω και ένα πιστοποιημένο συμβολαιογράφο σε όλη την Ελλάδα.

·         Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός γίνεται στα συμβολαιογραφικά γραφεία ή σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία (Αστυνομία – ΕΛΤΑ- κλπ.).

·         Η κυβέρνηση πιέζει τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους να σταματήσουν την αποχή τους αλλά και την μη πιστοποίηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, απειλώντας τους ότι θα χάσουν την τοπική τους ιδιότητα, αλλά και την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, που σημαίνει ότι εάν δεν πιστοποιηθούν θα μπορεί άλλος πιστοποιημένος συμβολαιογράφος από άλλο Νομό να κάνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.


·         Οι πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι θα αμείβονται από 2.000 € - 10.000 €, αναλόγως το πλειστηρίασμα, στις χιλιάδες υποθέσεις μέχρι το 2021, εκτιμάται ότι θα μοιραστούν γύρω στα 50.000.000 €.

·         Η εκποίηση της λαϊκής περιουσίας έχει πολύ "χαρτί" για όλους (Ε.Κ.Τ. – Κράτος – Τράπεζες – Funds – Κοράκια).

·         Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχουν δικαίωμα να καταθέσουν προσφορές, όχι μόνο Έλληνες ενδιαφερόμενοι, αλλά και ξένοι. Ο οφειλέτης εάν ενημερωθεί έγκαιρα μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία, χωρίς να μπορεί να επέμβει, παρά μόνο για να μάθει ποιος πήρε το ακίνητο.

·         Οι πλειστηριασμοί των ακινήτων θα γίνονται με την εμπορική τους αξία και όχι με τη αντικειμενική και χωρίς νομοθετικός πλαίσιο προστασίας της α' κατοικίας. Υπάρχει μόνο μια άτυπη συμφωνία μεταξύ Κράτους – Τραπεζών να μην βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάτω των 280.000 €, κάτι που είναι μέγα ψέμα.

·         Η Ε.Ε ζητά να αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (130.000 μέχρι το 2021), όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όπως και συντόμευση των εξώσεων, προς όφελος των Τραπεζών – Funds.


·         Οι εξώσεις, μετά την αλλαγή του Νόμου, πρέπει οι οφειλέτες να παραδίδουν την ακίνητη περιουσία σε 5 ημέρες και την κινητή περιουσία σε 15 ημέρες.

·         Ο οφειλέτης, μετά την αλλαγή του Νόμου, έχει δικαίωμα να πάρει από το σπίτι του μόνο τον 
     ρουχισμό και τα οικιακά σκεύη. Όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα μπαίνουν στον πλειστηριασμό (πίνακες, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.).

·         Ο οφειλέτης, εάν δεν παραδώσει το ακίνητο στις ημερομηνίες αυτές, ο δικαστικός επιμελητής με την συνδρομή της αστυνομίας θα εκκενώσει (σπίτι, μαγαζί, χωράφι) δια της βίας.

·         Σε περίπτωση πτώχευσης ή πλειστηριασμών, οι απαιτήσεις εργαζομένων για μη καταβληθέντες μισθούς έως 6 μηνών (και μέχρι 9.669 € το πολύ) ικανοποιούνται προνομιακά πριν από κάθε άλλη απαίτηση.

·         Μεγάλοι κερδισμένοι των αλλαγών και οι πιστωτές που έχουν στα χέρια τους υποθήκες, δηλαδή κυρίως οι πιστωτές.

·         Και φυσικά έχοντας σε ισχύ το ΙΔΙΩΝΥΜΟ για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν την διεξαγωγή των πλειστηριασμών (ηλεκτρονικών και μη) μετατρέπουν με την βοήθεια της αστυνομίας, τα Ειρηνοδικεία και τα συμβολαιογραφικά γραφεία σε φρούρια.

·         Οι σάπιες συστημικές "ελληνικές" τράπεζες πούλησαν πακέτα χιλιάδων κόκκινων δανείων, αξίας πολλών εκατομμυρίων σε εξευτελιστικές τιμές στα Funds, χωρίς να δίνουν το δικαίωμα στον οφειλέτη να αγοράσει το δάνειό του στην εξευτελιστική τιμή που πουλήθηκε, με την δικαιολογία ότι έτσι θα ωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

·         Η Κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνεχίζουν την αποχή τους (εκτός Αθήνας), πιέζει μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης (Κοντονής) και τα τσιράκια του, του Προέδρου Συμβολαιογράφων Αθηνών (Ρούσκας – Υπόδικο για το Παραδικαστικό 2) και της Προέδρου Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης (Μπιλίση – η οποία διώκεται για κακουργηματική πράξη υπεξαίρεσης 500.000 € από πλειστηριάσματα που δεν κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο), να αλλάξουν τις αποφάσεις των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, προκειμένου να ευεργετηθούν οι Τράπεζες.

·         Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί (που είναι παγκόσμια πρωτοτυπία για την Ελλάδα), είναι παράνομοι, όπως επισημαίνεται, γιατί είναι αμφίβολο εάν έχουν εκδοθεί οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις, καθώς και αν έχουν υπογραφεί συννόμως οι συμβάσεις μεταξύ Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και των Εταιρειών που διαχειρίζονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν αξιόποινες πράξεις.

·         Στο νόμο Κατσέλη (Σταθάκη – Κατρούγκαλου – Δραγασάκη) δεν μπαίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γενικά με τις αλλαγές του νόμου μπαίνουν μόνο όσοι ζουν από επιδόματα και είναι μακροχρόνιοι άνεργοι, αλλά και αυτοί με προϋποθέσεις.

·         Υπάρχει σιωπηρή διαταγή να "πετάγονται" έξω από το νόμο το 90% των περιπτώσεων με απόφαση ΕΕ – Κράτος – Τραπεζών.

·         Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από "χαρτί" που μοίρασαν οι Τράπεζες στους δικηγόρους που προασπίζονται τις Τράπεζες, να φέρνουν το επιχείρημα του δόλου του οφειλέτη.

·         Επίσης από τις υποθέσεις που έφτασαν στο τελικό στάδιο εκδίκασης για όσους είχαν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη και βγήκαν οι δόσεις, 1 στα 2 δάνεια που ρυθμίστηκαν, ξανάγιναν "κόκκινα" μη εξυπηρετώντας τις δόσεις.

·         Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός, ένα ακόμα τρυκ της κυβέρνησης ότι βοηθάει δήθεν τις επιχειρήσεις, έχει πέσει στο κενό, αφού στην Ελλάδα υπάρχουν 450.000 επιχειρήσεις, έχουν καταθέσει αίτηση 140.000 επιχειρήσεις, έχουν πιστοποιηθεί 1.400 και πέρασαν στη ρύθμιση μόνο 4 επιχειρήσεις από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα.

·         Στην ουσία, όλες οι επιχειρήσεις οδηγούνται στο πτωχευτικό, δηλαδή στο κλείσιμο και στην εκποίηση της περιουσία τους.

·         Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στην ουσία είναι μια κολυμβήθρα διαγραφής χρεών για τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες αλυσίδες.

·         Εισάγεται ένας νέος θεσμός, αυτού του Διαμεσολαβητή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) για την ρύθμιση αστικών και εμπορικών διαφορών.

·         Διαμεσολαβητής ως υποχρεωτικό στάδιο προσφυγής πριν τα Δικαστήρια, για θέματα ιδιοκτητών ορόφων, διαμερισμάτων, κάθετης ιδιοκτησίας και για καθυστέρηση κοινοχρήστων.

·         Αυτός που θα αρνηθεί το κάλεσμα του Διαμεσολαβητή θα έχει πρόστιμο από 1.000 € έως 5.000 € που θα του καταλογίσει το Δικαστήριο έπειτα από αναφορά του Διαμεσολαβητή.

·         Κλείνει το Εθνικό Κτηματολόγιο και καταργούνται τα 394 Υποθηκοφυλακεία της χώρας και συγχωνεύονται σε ένα νέο ενιαίο φορέα με την ονομασία "Ελληνικό Κτηματολόγιο" (αυτοχρηματοδοτούμενος).

·         Χωρίς την υπογραφή – επικύρωση των Υποθηκοφυλάκων, οι συμβολαιογράφοι, δικηγόροι και δικαστικοί επιμελητές, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.

·         Η επ' αόριστον αποχή των Υποθηκοφυλάκων δυσχεραίνει το έργο των πλειστηριασμών, αφού οι τράπεζες και οι ιδιώτες που επίσπευσαν δεν μπορούν να εισπράξουν ούτε 1 Ευρώ εάν δεν μεταγραφούν οι πράξεις κατακύρωσης των ακινήτων.

·         Υποθηκοφύλακες: Η μεταβολή φυσικού πλειστηριασμού σε ηλεκτρονικό θέλει μεταγραφή, αλλιώς δεν προχωράει.

·         Άλλος ένας θεσμός που νομοθετήθηκε είναι ο θεσμός των Εκτιμητών Ακινήτων που θα εκτιμά τα ακίνητα κάθε φορά αναλόγως την εμπορική και αντικειμενική τους αξία μετά από "παραγγελία".

·         Μετά τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών από τις τσέπες του Έλληνα φορολογούμενου, τα σπίτια, μαγαζιά, χωράφια δεν ανήκουν στις τράπεζες αλλά στο Ελληνικό δημόσιο, ήτοι στον Έλληνα φορολογούμενο.
Σε αυτή τη νέα κατάσταση το Κίνημα Πολιτών Αγρινίου "Δικαίωμα στη Ζωή" καλεί όλους τους φορείς, Σωματεία, Συλλογικότητες, Αγρότες, Φοιτητές και όλους γενικά τους πολίτες, για ενημέρωση στους τόπους εργασίας και στις γειτονιές, γιατί μόνο η μαζικότητα και η συμμετοχή όλων θα αποτρέψει το τσουνάμι των εξώσεων και των διακοπών ρεύματος και νερού, που θα αρχίσει από την Άνοιξη.

Ο αγώνας για να σώσουμε τα σπίτια, τα μαγαζιά και τα χωράφια μας είναι κοινός.

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου