Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Το Σωματείο "Δικαίωμα στη Ζωή" συμπαρίσταται
στον αγώνα των αγροτών.

Στους δρόμους οι αγρότες με τα τρακτέρ να πλημμυρίζουν τις εθνικές οδούς όλης της χώρας από τον Έβρο ως την Κρήτη. Γεωργοί, κτηνοτρόφοι , ψαράδες.
Μπλόκα και στο Νομό μας - με το σημαντικότερο λόγω μεγέθους στο Κεφαλόβρυσο - με δίωρο αποκλεισμό της Ιονίας και παλαιάς Εθνικής Οδού. Άλλα μπλόκα στον Εύηνο και στη Βόνιτσα. Η συμμετοχή μας θυμίζει τα αγροτικά συλλαλητήρια την εποχή των καπνοπαραγωγών τα τέλη της δεκαετίας του '80, αλλά και αυτά της δεκαετίας του '70.
Η αντι-ασφαλιστική μεταρρύθμιση Τσίπρα, Αποστόλου, Κατρούγκαλου με την εποπτεία της Τρόικας και Ε.Ε. , έχουν ανάψει φωτιές. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις τείνουν προς μια εξέγερση των αγροτών. Οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο μόνος δρόμος αντίστασης είναι τα μπλόκα και δεν υπάρχει καμία ελπίδα κοινοβουλευτικής επίλυσης.
Το τρίτο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με τα 2 προηγούμενα, οδηγούν το μεγαλύτερο κομμάτι των αγροτών στην εγκατάλειψη, στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Έπεσαν οι μάσκες και αποκαλύφθηκαν οι ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις του Τσίπρα πάνω στα τρακτέρ, ότι θα καταργήσει τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, τα οποία όχι μόνο δεν κατήργησε αλλά έρχονται τώρα με το τρίτο μνημόνιο πιο δυσμενή μέτρα, αποτέλεσμα της συμφωνίας ψήφισης των προαπαιτούμενων, που στηρίχτηκε τόσο από την κυβέρνηση αλλά και από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Τώρα με τους αγρότες στο δρόμο οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης προσπαθούν να κρύψουν  τις ευθύνες τους και από τα παράθυρα των τηλεοπτικών σταθμών προσποιούνται ότι στηρίζουν των αγώνα των αγροτών.
Τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει από παλιά με τις αποφάσεις της Ε.Ε για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.), για περιορισμό της αγροτικής παραγωγής, εγκατάλειψης της καπνοκαλλιέργειας, μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Τώρα τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Οι Ευρωπαίοι "εταίροι" βρήκαν ευκαιρία να πάρουν και το κεφάλι των αγροτών. Μαζί με τις Ελληνικές κυβερνήσεις στην εξαετή οικονομική κρίση, με το πρόσχημα να βρεθούν τα χρήματα για την εξυπηρέτηση του χρέους, διαλύουν πλήρως την αγροτική παραγωγή, ξεκληρίζουν την φτωχομεσαία αγροτιά, προς όφελος των ανεπτυγμένων χωρών του βορρά, (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κ.α.) Η Ελλάδα από εξαγωγική χώρα αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων τη δεκαετία του ’80, αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της. Οι ισχυροί της Ευρώπης σε συνέχεια της προώθησης των δικών τους προϊόντων και σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, διώχνει από την αγροτική παραγωγή τους μικρούς, για να περάσει όλη η παραγωγή στους σύγχρονους τσιφλικάδες, καπιταλιστές, μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες του μεγάλου κεφαλαίου. Οι αγρότες να πάνε εργάτες σε αυτούς αν θέλουν να ζήσουν αλλιώς ας μείνουν άνεργοι.
Το ασφαλιστικό για τους αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, προβλέπει τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών του Ο.Γ.Α. Οι αγρότες στην πλειονότητά τους ζουν με εισοδήματα κάτω των 10 χιλιάδων ευρώ. Αν προσθέσουμε σε αυτά την ασφάλιση, την φορολογία εισοδήματος και την προκαταβολή φόρου αποδεκατίζεται το εισόδημά τους. Από την περσινή χρονιά υποχρεώθηκαν να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων και φόρο εισοδήματος 13% από το πρώτο ευρώ, αύξηση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, λιπάσματα, σπόροι, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, μηχανήματα, κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου και φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής των προϊόντων που διαμορφώνουν οι έμποροι, την φορολόγηση εισοδήματος στο 27% και την σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων, όπως προβλέπεται από τη νέα ΚΑΠ 2015-2020, κάνει την παραγωγή ασύμφορη. Αν περάσουν όλα τα παραπάνω, η ζημιά θα είναι τεράστια για το ΑΕΠ της χώρας από την συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα.
Πρέπει να γίνει άμεση ανακατασκευή και εκσυγχρονισμός του παλιού αρδευτικού δικτύου κατασκευής 1963. Στεκόμαστε ενάντια σε οποιοδήποτε σχεδιασμό για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού στη Θεσσαλία και το ξεπούλημα των ήδη υπαρχόντων  φραγμάτων από τη ΔΕΗ σε ιδιώτες, που θα επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα στην περιοχή μας, τόσο για το κόστος του αρδευτικού νερού αλλά και για την ποιότητά του. Όπως επίσης και για την καταστροφή της παρααχελωίτιδας περιοχής και το δέλτα των εκβολών, που με την μείωση της ροής θα μετατραπεί σε ξερή ζώνη.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών,
που στον νομό μας αποτελεί την βασική πηγή εσόδων,
στηρίζουμε τα μπλόκα, ζητάμε να παρθεί πίσω
το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
ΖΗΤΑΜΕ:
Ø     Να υπάρχει αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι τις 30 χιλιάδες ευρώ.
Ø     Φθηνό πετρέλαιο, φθηνό ρεύμα, φθηνά γεωργικά εφόδια.
Ø     Τιμές παρέμβασης του κράτους για τα αγροτικά προϊόντα. Όχι τιμές με το συμφέρον των εμπόρων.
Ø     Κοινή αγροτική πολιτική προς όφελος των μικροαγροτών και όχι το αντίθετο.
Ø     Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και η φορολόγηση των χωραφιών.

Ø     Κοινό μέτωπο με την εργατική τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες, κοινός αγώνας στην Απεργία 4 Φλεβάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου