Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας στηρίζει τον Δήμο Αγρινίου και τους φορείς της περιοχής στην προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με τις οποίες αποφασίστηκε η τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας στον ΧΥΤΑ Στράτου και συγκεκριμένα, 3.000 τόνοι από τον Δήμο Πύργου και 500 τόνοι από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Είναι πιστεύουμε αναγκαίο μέσο διεκδίκησης απέναντι σε αποφάσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας.
Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι ενέργειες της κεντρικής διοίκησης όπως η μήνυση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον εκλεγμένο Δήμαρχο Αγρινίου χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα ως «υπάλληλο» απαξιώνουν το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά αντίθετα δυναμιτίζουν την κατάσταση και αποπροσανατολίζουν από την ουσία του θέματος.
Θεωρούμε ότι το πρόβλημα της διακομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών της Ηλείας και κάθε περιοχής δεν λύνεται με μηνυτήριες αναφορές ούτε αποτελεί πεδίο κομματικών η άλλων αντιπαραθέσεων. Είναι θέμα δημόσιας υγείας που αφορά την κοινωνία και για την επίλυση του είναι αναγκαίο να λαμβάνονται πολλές φορές δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να υλοποιούνται ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους από τους αρμόδιους φορείς αλλά και ανάληψη ευθύνης για τα λάθη και τις παραλείψεις.
Ως εκπαιδευτική κοινότητα θεωρούμε αυτονόητη την αλληλεγγύη ανάμεσα στους κατοίκους δύο περιοχών, εντούτοις θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία αλλά και εύλογα ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα:
1. Τι επιπτώσεις έχει για τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ Στράτου η επιβάρυνση με 3500 τόνους αποβλήτων επιπλέον; Μήπως ισχύει και σ’ αυτή τη περίπτωση το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»;
2. Γιατί δεν επιλέχτηκαν γειτονικοί Νομοί όπου υπάρχουν ΧΥΤΑ και το κόστος για τη μεταφορά είναι πολύ μικρότερο;
3. Ποιοι ευθύνονται που σε ολόκληρο το Νομό Ηλείας δεν έχει κατασκευαστεί κανένας ΧΥΤΑ μέχρι σήμερα; Μήπως οι ίδιοι που κόπτονται σήμερα για την υγεία των κατοίκων;
4. Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία για τους κατοίκους της περιοχής μας από τη μεταφορά και την τελική διάθεση των φορτίων των αποβλήτων;
Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων απαιτείται πολιτική βούληση. Απαιτείται επίσης προγραμματισμός και σχέδιο από τους ΟΤΑ δηλαδή πως θα αναπτύξουν ολοκληρωμένα συστήματα, τεχνικές, συμπεριφορές των δημοτών και κανονισμούς ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα απορρίμματα που θα πρέπει να οδηγηθούν για τελική διάθεση στους ΧΥΤΑ που ο χρόνος ζωής τους άλλωστε είναι περιορισμένος.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Καραμητσόπουλος Βασίλης Καραγιάννης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου